Ara fa un mes sortia a la veu pública que ja tenim l'ACTIC, és a dir, l'Acreditació catalana en competències en tecnologies de la informació i la comunicació.
En paraules, del mateix govern "L’ACTIC avaluarà la competència digital, és a dir, com s’apliquen els coneixements, habilitats i actituds que es posseeix en l’àmbit de les TIC per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència, per sobre del coneixement de programari concret. A més, s’incorporen continguts relacionats amb la cultura digital, les bones pràctiques i el civisme digital."
Crec que aquesta iniciativa és important. És important donat que servirà per posar ordre en saber quins són els coneixements, habilitats i actituds que cal saber per treballar en món cada cop més digitalitzat. I és que per lluitar contra l'escletxa o l'exclusió digital són necessaris programes d'aquest tipus que ajudin, promocionin i facin veure la necessitat d'estar ben formats i, per damunt de tot, ser autònoms davant els nous reptes tecnològics que ens esperen.
Alguns autors com Francis Pisani, i ja dit de pas -val molt la pena la seva lectura-, en el seu recent llibre La Alquimía de las multitudes (2008) ja parlen sobre quines són exactament aquestes habilitats digitals que cal tenir: "evolucionando hacia la capacitación digital, 'el digital literacy', es decir, la habilidad para localizar, organizar, comprender y crear información y conocimiento mediante las TIC: la habilidad para utilizar eficazmente un ordenador e internet comprendiendo su funcionamiento; la capacidad de encontrar información, comprenderla en su contexto de una manera crítica y la capacidad para crear y difundir mensajes en diferentes medios y utilizarlos de manera autónoma e independiente."
En definitiva, caminar cap a l'autonomia personal davant la tecnologia, amb una mirada ética, crítica i reflexiva. Res és més potent que aquest fet. Ajudar que els altres siguin lliures i autònoms i descobreixin les enormes capacitats que amaguen les eines, els llenguatges i els espais digitals que ens envolten, sense caure en la ingenuïtat i sabent exactament a què ens exposem.
Sobre l'ACTIC, si voleu més informació, només cal anar a la web oficial: http://actic.gencat.cat/
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada